مقایسه دروپال و وردپرس و جوملا، بالاخره من هم به دام این جنگ افتادم. نمیشه یک طراح بود و هر روز نخوای در مورد مزیت های این سیستم ها به مشتری ها توضیح ندی. این جنگیه که همه ما درگیرشیم. اما خوشبخانه این جنگ کسی رو بیخانمان نکرده. اما این جنگ خیلی شفاف نیست بیشتر بحث ها احساسی هستند و معمولا به نتیجه درستی نمیرسند. در این مقاله بررسی میکنیم که کدام سیستم مدیریت محتوا بهتر است؟
قرار نیست علاقه مندان به دروپال بعد از خوندن این مقاله به جوملا مهاجرت کنن یا وردپرس کارها احساس کنند خدای آنها دروپاله. ما 3 گلادیاتور داریم. دروپال ، جوملا و وردپرس. برای یک جنگ تمام عیار آماده باشید.
قانون این جنگ اینه که همه چیز رو از بعد فنی بررسی میکنیم. اما در نهایت این نویسندست که تمام تصمیم ها رو میگیره. این مطلب بروزرسانی شد.
این مطلب با بررسی دروپال 8، وردپرس 4 و جوملا 3 بروزرسانی شد.
1- مستندات
وردپرس یک آشفته بازاره. شما نمیتونین چیز بدربخوری پیدا کنید البته اگر چیزی پیدا کنید. سایت وردپرس داکیومنت ها رو به ندرت بروزرسانی میکنه و اگر شما به چیزی نیاز دارید باید به کد رجوع کنید و اون رو بفهمین. بهترین قسمت انجمن ها هستند. ممکنه به شما کمکی بکنه.
دروپال در این قسمت بهتره. شما معمولا مستندات خوبی در مورد چیزهایی که میخواهید پیدا میکنید. بله عالی نیست اما بد هم نیست.
جوملا از وردپرس هم اوضاع بدتری داره. شما چیزیکه میخواید رو شرح میدید و اونها پاسخ میدند اما در نهایت چیزی که واقعا بدست میارید هیچه. این فقط شما هستید که باید به سوالها پاسخ بدید. انجمن ها برای سوالات تخصصی تر و مشکل تر پاسخی ندارند و شما در تاریکی اسیر میشید.
امتیازها:
وردپرس: 5 از 10
دروپال: 7 از 10
جوملا: 4 از 10
2- پشتیبانی از چندزبانگی
وردپرس از چندزبانگی پشتیبانی نمیکند.کاری که میتونین بکنین اینه که تمام اطلاعات رو در یک پایگاه داده دیگه ذخیره کنید و از یک قالب دیگه برای نمایش اونها استفاده کنید. روش دیگه هم استفاده از پلاگین (WPML) هست که این کار رو برای شما انجام میده.
در دروپال 8 شما فقط باید یک ماژول رو در هسته فعال کنید. چندزبانگی آماده میشه. بعد از این مرحله شما میتونید تمام محتواهاتون رو به زبان های دیگه از طریق رابط کاربری دروپال ترجمه کنید. این کار به ساده ترین شکل ممکن اتفاق می افته.
در جوملا امکان چندزبانگی فراهم شده و برای چند زبانه شدن سایت نیاز به نصب افزونه های دیگر نیست بلکه باید از ماژول های در هسته استفاده کنید. اما به صورت کلی چند زبانگی در جوملا نسبت به دروپال پیچیده تر خواهد بود.
امتیازها:
وردپرس: 3 از 10
دروپال: 9 از 10
جوملا: 8 از 10
3- کدنویسی / یادگیری پیچ و خم ها
وردپرس یک procedural framework است. برای افزودن قابلیت های جدید باید از هوک (Hook) ها استفاده کنید گرچه شما مجبور به کدنویسی به شیوه procedural نیستید. میتونین از OOP برای کدنویسی استفاده کنید اما احساسی که در نهایت به شما دست خواهد داد استفاده از یک فریم ورک ناقص است. وردپرس در نسخه جدید بیشتر سعی کرده از قابلیت های OOP استفاده کنه. در این زمینه موفقیت هایی نیز داشته اما هنوز وردپرس بر اساس مدل MVC کار نمیکنه.
دروپال در نسخه 8 کاملا از مدل MVC پشتیبانی میکنه. یک فریم ورک کامل در زمینه OOP هست. از بسیاری از کتابخانه های پرکاربرد استفاده میکنه و در این زمینه پیشرفت بسیار محسوسی داشته.
اما جوملا در این زمینه متفاوته. شما احساس کار با یک فریم ورک حرفه ای رو خواهید داشت. شاید اولین CMS هست که به شکل واقعی از شیوه کدنویسی OOP استفاده میکنه. کد نویسی در جوملا لذت بخش تره.
امتیازها:
وردپرس: 5 از 10
دروپال: 7 از 10
جوملا: 7 از 10
4- قابلیت های اضافه
در وردپرس قابلیت های اضافه توسط پلاگین ها به سیستم شما اضافه میشوند. تعداد زیادی از اونها وجود داره و تقریبا هر چیزی که تصورش رو بکنید پیدا خواهید کرد. مشکلی که در پلاگین های وردپرس وجود داره اینه که معمولا پلاگین ها به صورت جامع یک فرآیند رو پاسخ نمیدن. بلکه هر کدام از اونها صرفا یک وظیفه ثابت رو به عهده میگیرن بنابراین چنانچه شما قصد تغییر در روند استفاده از یک پلاگین داشته باشید با سختی مواجه خواهید شد.
در دروپال شما ماژول ها رو دارید. اونها واقعا کارآمد هستند. یکی از مزیت های ماژول های دروپال اینه که معمولا ماژول ها خروجی مورد نظر برای استفاده در دیگر ماژول ها رو نیز فراهم میکنن. به صورتی که بعد از نصب یک ماژول میتونید نحوه نمایش و جریان کاری موجود در این ماژول رو با استفاده از ماژول های دیگر مدیریت کنید.
در جوملا به اونها پلاگین، کامپوننت و ماژول میگن. بله میدونم کامپوننت های محبوب چیزی شبیه ماژول ها در دروپال یا پلاگین ها در وردپرس هستند. و ماژول ها شبیه بلوک ها در دروپال هستند.
امتیازها: وردپرس: 8 از 10
دروپال: 10 از 10
جوملا: 6 از 10
5- رابط کاربری مدیریت
وردپرس یک محیط بسیار کارآمد و ساده داره. همه چیز به صورت مرتبی چیده شده و شما به راحتی هر چیزی رو که میخواهید پیدا میکنید.
دروپال رو اینطور میشه ترسیم کرد: شتر با بارش گم میشه. همه چیز با هم در چند منو قرار گرفتند که احتمال اینکه چیزی رو گم کنید خیلی زیاده. در نسخه 8 دروپال سعی شده با استفاده از قابلیت های جدید تا حدی محیط مدیریتی دروپال ساده تر و کارآمد تر باشه. با اینکه هنوز دروپال در این زمینه به سادگی وردپرس و جوملا نیست اما به نظر میرسه تلاش صورت گرفته تا حدی موفق بوده است.
جوملا یک رابط چموش داره. گاهی اوقات لذت میبرید از این رابط کابری اما گاهی برای پیدا کردن یک چیز باید کمی بگردید و در آخر جایی پیداش میکنین که انتظار نمیره. اما به طور کلی قابل قبوله.
امتیازها:
وردپرس: 9 از 10
دروپال: 7 از 10
جوملا: 8 از 10
6- توابع کمک کننده / HTML
وردپرس هیچ پشتیبانی از شی های HTML نمیکنه. شما اگر نیاز به یک لیست کشویی داشته باشید هیچ راهی جز نوشتن کدهای HTML از ابتدا ندارید.
دروپال قراردادن چیزی شبیه یک گرید (grid) در صفحات واقعا زجرآوره. شما در نهایت موفق به انجام این کار خواهید شد اما بعد از تمام شدن کار حتما ریش هاتون رشد کرده.
در جوملا شما مقدار زیادی کمک دارید. شما میتونید یک گرید (grid) در صفحه خودتون با میزان کمی کدنویسی ایجاد کنید.
امتیازها:
وردپرس: 4 از 10
دروپال: 7 از 10
جوملا: 8 از 10
7- جذابیت عمومی
وردپرس در این جنگ شبیه یک عروس زیباست. وردپرس ویژگی های ساده و پیشرفته زیادی داره که ممکنه در نگاه اول به اونها پی نبرید. وردپرس زیبا و تمیزه.
دروپال در نگاه اول درهم ریخته است. همه قالب ها به نظر خیلی حجیم میرسند. شما باید کار زیادی انجام بدید تا وب سایت شما خیلی حرفه ای به نظر برسه.
جوملا به نوعی مخلوطی از دروپال و وردپرس است. از موقع نصب شما احساس میکنید که در حال دیدن یک قالب حرفه ای هستید. اما همه چیز کمی توی ذوق میزنه.
امتیازها: وردپرس: 9 از 10
دروپال: 5 از 10
جوملا: 7 از 10
8- ترجمه متن ها
وردپرس و دروپال هر دو از یک روش استفاده میکنند. شما از تابعی شبیه _e یا _ استفاده میکنید و وردپرس ترجمه آن رو در جایی که لازمه به شما نشان میده.
در دروپال شما باید یک ماژول دیگه نصب کنید. یک فایل PO بسازید و شروع به ترجمه متن خودتون بکنید. تمام متن هایی که شما میخواهید ترجمه کنید در تابعی شبیه t(‘Translate me’) قرار گرفته اند. نمیشه گفت دروپال در این زمینه خیلی راحته.
اما جوملا روند ترجمه واقعا خوبه. تمام چیزی که لازم دارید اینه که متن صریح خودتون رو در تابعی شبیه (‘THIS_IS_THE_TEXT’) بنویسید و بعد در فایل ini جداگانه متن خودتون رو ترجمه کنید.
امتیازها: وردپرس: 6 از 10
دروپال: 7 از 10
جوملا: 9 از 10
9- پشتیبانی از پایگاه های داده
وردپرس فقط از Mysql پشتیبانی میکنه اما به نظر میرسه برای پشتیبانی از postgresql برنامه هایی داره.
دروپال با Mysql و PostgreSQL کار میکنه. درایورهای بسیار بیشتری در ماژول های دروپال آماده شده که شما میتوانید از آنها استفاده کنید. به طور مثال شما میتوانید دروپال رو روی SQL Server یا اوراکل نیز نصب کنید.
جوملا از mysql و postgresql پشتیبانی میکنه. اما هنوز مشکلاتی در پشتیبانی از postgresql داره.
امتیازها: وردپرس: 4 از 10
دروپال: 9 از 10
جوملا: 7 از 10
10- API های داخلی
وردپرس خیلی در این زمینه خوب نیست. در ضمن مستندات ضعیف رو هم در نظر یگرید به طوری که قبل از شروع شما باید ساعت ها به نحوه استفاده API ها مشغول باشید.
استفاده از API ها در دروپال کمی با دردسر همراهه اما شما از مستندات و مثال های خیلی خوبی برخوردار هستید.
جوملا در این زمینه راحت تره اما شما یک استاد خبره در اختیار ندارید.
امتیازها: وردپرس: 6 از 10
دروپال: 7 از 10
جوملا: 7 از 10
11- واحد تست
وردپرس توضیحات خوبی برای ایجاد یک واحد تست داره. شما ممکنه بخواهید یک اسکریپت یا پلاگین رو قبل از اضافه کردن به سایتتون بررسی و تست کنید. اینکار در وردپرس توسط PhpUnit انجام میشه.
در دروپال 8 نیز شما میتوانید از phpunit برای تست ماژول ها استفاده کنید.
جوملا از PhpUnit استفاده میکنه. کاری که شما باید انجام بدید اینه که آخرین ورژن از اون رو دانلود کنید و در پوشه test قرار بدید و کدهای خودتون رو در آنجا بنویسید.
امتیازها:
وردپرس: 9 از 10
دروپال: 9 از 10
جوملا: 9 از 10
12- پشتیبانی از تارخ شمسی
وردپرس در این زمینه بسیار خوب عمل کرده. البته بعضی قسمت ها هنوز در زمینه نمایش تاریخ شمسی مشکل دارند اما به لطف وردپرس کاران ایرانی در این زمینه وردپرس بسیار عالی عمل کرده.
دروپال راه حل خوبی برای نمایش تاریخ شمسی یا هر تاریخ دیگری داره. اما در حال حاضر ماژول هایی که تاریخ شمسی رو در دروپال 8 نمایش میدهند کامل نشدن. در صورت کامل شدن این ماژول ها میشه گفت دروپال به دلیل استفاده از php intl در نهایت برای نمایش تاریخ شمسی بهینه تر خواهد بود.
جوملا نیز مانند وردپرس پشتیبانی خوبی از تاریخ شمسی به عمل میآورد.
امتیارها:
وردپرس: 8 از 10
دروپال: 6 از 10
جوملا: 8 از 10
12- کی پشتیان آنهاست؟
وردپرس دارای مجوز GPL v2 است که توسط Matt Mullenweg و Mike Little ایجاد شده. و الان خیلی به شرکت Automattic وابستست.
دروپال یک پروژه متن باز و جامعه محور است که توسط Dries Buytaert نوشته شده که ایشون در حال حاضر لیدر این جامعه هست.
جوملا دارای مجوز GNU هست که در اصل یک پروژه مشتق شده از MAMBO هست.
امتیازهای کلی
وردپرس: 76 از 120
دروپال: 90 از 120
جوملا: 88 از 120
شما باید کدام رو انتخاب کنید و چرا
وردپرس در نسخه های جدید اذعا میکنه که دیگه مثل قدیم فقط یک سیستم مختص وبلاگ نیست. اما باید گقت این ادعا هنوز کاملا صحت نداره و هنوز بیشترین تمرکز وردپرس بر روی وبلاگ هاست. شما در نهایت به محدودیت های اون پی میبرید. البته ممکنه در نسخه های بعدی به یک CMS بیشتر شبیه بشه. شما با وردپرس میتونین یک وبلاگ حرفه ای با یک رابط کاربری مدیر خوب و زیبا داشته باشید.
پیشنهاد من اینه که سعی نکنین آرزوهای خودتون رو با وردپرس انجام بدید. واقعیت اینه که به یادگیری اون نمی ارزه. شما انتخاب های خیلی بهتری دارید. پس اون رو ساده نگه دارید. اگر به یک سیستم ساده و بی دردسر نیاز دارید از وردپرس استفاده کنید. اما به یک سیستم حرفه ای و کاملا سفارشی شده نیاز دارید به سراغ سیستم های دیگه برید و با توسعه وردپرس خودتون رو به کشتن ندید.
دروپال واقعا یک انتخاب عالی است.اگر نیازهاتون رو خیلی خوب میدونید دروپال برای شما عالیست. شما به یک کدنویس PHP مسلط به دروپال نیاز دارید. شما نمیتوانید شروع به نصب اون کنید و امیدوار باشید تمام کارها رو برای شما انجام بده.
منحنی یادگیری شما در دروپال بسیار سریع تر خواهد بود و تمام این ها به خاطر هسته بسیار قوی دروپال است. تنها مشکلی که وجود داره اینه که ممکنه این سیستم کمی در ابتدا زیبا نباشه. یک منوی بزرگ با هزاران تنظیمات و چند ده هزار ماژول مختلف. اگر خیلی حوصله یادگیری ندارید و یا با اصول اولیه وب و تنظیمات وب سرور آشنایی ندارید از این سیستم استفاده نکنید.
جوملا یک سیستم عالیست. این CMS واقعیست که خیلی خوب کار میکنه.کاربری این سیستم راحته. از زمان نصب تا موقع انتشار یک مقاله شما ممکن است هیجان زده شوید و حیرت کنید. شما یک CMS ساده و قوی دارید که تا وقتی نخواهید کارهای خیلی سفارشی شده ای انجام دهید به نیازهای شما پاسخ خواهد داد.اما انجمن های جوملا در مقایسه با دروپال ضعیف تر هستند.
شاید بعد از خواندن این مقاله با خودتون فکر کنید که در یک وب سایت دروپالی نباید نتیجه ای جز بهتر بودن دروپال حاصل میشد. کمی به شما حق میدم اما من تمام تلاشم رو برای یک مقایسه منصفانه کردم.
شما هم نظرات خودتون رو با ما در میان بزارید. شما از چه CMS هایی استفاده میکنید؟ کدام رو بهتر میبینید؟
در همین زمینه بخوانید: دروپال یک سیستم مدیریت محتوا نیست