دروپال 8، آماده استفاده

By عرفان بناکار, 17 نوامبر, 2015

به نظر میرسه دیگه زمان استفاده از دروپال 8 رسیده. دروپال 8 حدودا 5 سال توسعه رو پشت سر گذاشته. از زمانی که این فکر ایجاد شد تا ایده ها جمع آوری شد و در نهایت کارهای توسعه به پایان رسید. ما دروپال دوستان زمان زیادی رو منتظر این لحظه بودیم. پس به شما تبریک میگم، دروپال 8 منتشر شد.

طبق زمانبندی های اولیه به نظر میرسید دروپال در سپتامبر سال 2013 منتشر بشه اما 2 سال تاخیر در انتشار دروپال 8 به وجود آمد. وقتی به اتفاق ها و کارهایی که در دروپال 8 انجام شده نگاه میکنیم میبینیم که این مدت زمان در تاخیر انتشار خیلی هم بی دلیل نبوده. قبلا در مورد دروپال 8 و قابلیت های جدید اون نوشته بودیم. بیایید یک بار دیگه مهم ترین قابلیت های دروپال 8 رو مرور کنیم:

  • استفاده از symfony و بسیاری از کتابخانه‌های آن در دروپال
  • استفاده از TWIG به عنوان موتور طراحی قالب
  • تعامل گرا بودن دروپال 8
  • طراحی بهتر برای تمرکز بر محتوا با وجود ckeditor و قابلیت Quick Edit
  • پشتیبانی بهتر از چند زبانگی در دروپال 8
  • دروپال به عنوان CMI

البته این‌ها فقط تیترهای قابلیت های جدید دروپال 8 بود. شما میتوانید لیست کامل قابلیت‌های دروپال 8 رو مشاهده کنید.

نقطه شروع:

    برای شروع به استفاده از دروپال 8 شما نیاز به دانستن چیزهای زیادی ندارید. کافیه دروپال 8 رو دانلود کنید و اون رو نصب کنید. توصیه میکنم از نسخه 5.6 php یا حداقل 5.5 برای نصب دروپال 8 استفاده کنید. ماژول هایی مثل commerce در دروپال 8 حداقل به نسخه 5.5 نیاز دارند. البته خود دروپال نسخه 5.4 رو به عنوان حداقل درخواست میکنه.
شما در نصب دروپال 8 از همان ابتدا میتونید زبان شیرین پارسی رو به عنوان زبان نصب دروپال انتخاب کنید. همه چیز به شکل زیبایی نمایش داده میشه و حالت راست چین خوبی داره. روند نصب تا حد زیادی مشابه دروپال 7 است و شما خیلی احساس غریبگی نخواهید کرد. برای شروع میتونید از صفحه try-it در دروپال استفاده کنید و دروپال 8 رو تست کنید.

دروپال 8 طبق روال گذشته با پایگاه داده‌های mysql و فورک هایی مثل mariadb و همچنین postgresql و sqllite قابل استفاده است. یکی از مزیت های دروپال 8 اینه که شما لازم نیست اول یک Database بسازید و اطلاعات اون رو در حین نصب وارد کنید، بلکه کافیه نام دلخواه خودتون رو در حین نصب به نصاب دروپال بدید و اون برای شما پایگاه داده رو میسازه.

دراش Drush:

    دیگه دروپال بدون Drush خیلی صفایی نداره. برای استفاده از دراش در دروپال 8 شما باید نسخه 8 رو نصب کنید. برای نصب و دانلود دراش مستندات اون رو ملاحظه کنید. البته قبلا در سایت مطلبی برای نصب دراش نوشته بودیم که در نسخه های جدید دیگه کاربردی نداره.

ساختار پوشه‌ها:

    ساختار فایل ها و پوشه ها در دروپال 8 تغییر کرده. به نظر من این ساختار از ساختار دروپال 7 بهتر و قابل درک تره. وقتی به پوشه های اصلی زیر دروپال نگاه میکنید یک پوشه به نام core وجود داره که همه کدهای هسته دروپال در اون قرار گرفته و خبر خوب اینه که دیگه لازم نیست برای نصب یک ماژول جدید اونها رو به شاخه sites منتقل کنید. پوشه module ها و قالب ها در شاخه اصلی قرار گرفته و شما میتونید شاخه custom و contrib رو در اونها بسازید.

در دروپال 8 همه چیز entity هستند. خبر خوب اینه که دیگه به ماژول هایی شبیه bean نیاز نیست و شما میتونید انواع بلوک ها رو بسازید و به اونها فیلدهای خودتون رو اضافه کنید. آیا این عالی نیست. حتی contact هم یک entity شده و شما میتونید فیلدهای خودتون رو به اون اضافه کنید.
entity شدن همه چیز در دروپال 8 چند مزیت ایجاد کرده که شاید مهم ترین اونها اینه که در برخورد با همه چیز در دروپال 8 شما باید یک رفتار ثابت نشون بدید. همه موجودی ها با views کار میکنند. برای همه اونها قابلیت افزودن فیلد وجود داره و همه اینها به لطف اضافه شدن ماژول entity به هسته دروپاله.

یک خبر خوب دیگه اینه که نام سایت، شعار سایت و خورده نون (breadcrumb) همه به بلوک تبدیل شدن و شما میتونید اونها رو هر جا که خواستید استفاده کنید.

ماژول‌های هسته:

    در دروپال ماژول های زیادی به هسته دروپال اضافه شدن. Views گل سر سبد اونهاست. ماژول های دیگه مثل entity, admin views, link, email, phone, entity reference, date, module filter, ckeditor, entity cache و قسمت‌هایی از ماژول services به هسته دروپال 8 اضافه شدند. اضافه شدن این ماژول ها باعث شده بعد از نصب دروپال 8 اکثر کارهای عمومی رو بشه بدون نیاز به نصب ماژول جدیدی انجام داد. البته این رو هم باید بگم که ماژول هایی مثل poll و php filter دیگه در هسته دروپال 8 نیست.

یک زمانی خبرهایی بود که ماژول media به دروپال 8 میره که اینطور نشد. البته به نظر میرسه که file entity دروپال 8 رفته چون همینطور که گفتم همه چیز به entity تبدیل شده.

قالب در دروپال 8:

    در دروپال 8 از TWIG به عنوان موتور طراحی قالب استفاده شده. اگر سوال شما اینه که آیا طراحی قالب در دروپال 8 با دروپال 7 تفاوت زیادی داره باید بگم بله. TWIG ادعا میکنه که سریع تر و امن تره. تست ها نیز همین موضوع رو تائید میکنند. در حال حاضر یک سایت یک آموزش کامل طراحی قالب دروپال 8 رو منتشر کرده که خیلی میتونه مفید باشه.

ماژول نویسی در دروپال 8:

    در حال حاضر ماژول devel خیلی میتونه مفید باشه. اگر شما قبلا ماژولی برای دروپال 7 نوشتید توسعه دهنده های دروپال ماژول drupalmoduleupgader رو برای شما آماده کردن. ماژول examples هم میتونه برای شروع به شما کمک کنه. لینک های زیر هم میتونه برای شروع به شما کمک کنه: اینجا و اینجا و اینجا و اینجا

شمسی سازی و بومی سازی در دروپال 8:

    خبر خیلی خوب اینه که دروپال 8 این قول رو داده که امکان ترجمه و بومی سازی به شکل کامل در دروپال 8 پشتیبانی میشود. در حال حاضر همینطور که گفتم که حتی در مراحل نصب نیز میتونید زبان پارسی رو به عنوان زبان پیش فرض انتخاب کنید. اما برای پشتیبانی از تاریخ شمسی در دروپال 8 هنوز باید صبر کنید تا ماژول های شمسی فعلی برای دروپال 8 آماده شوند. ماژول هایی مثل Datex یا calendar systems

کی باید از دروپال 8 استفاده کنم؟

   در حال حاضر نسخه 8 دروپال منتشر شده. اما هیمنطور که از ابتدای مقاله هم گفتیم در دروپال 8 اتفاق های خیلی زیادی افتاده. همینطور که قابلیت های زیادی به دروپال 8 اضافه شده، بروزرسانی ماژول‌ها و قالب‌های موجود به دروپال 8 نیز زمان بر خواهد بود. در ضمن باید همیشه سری به لینک ISSUE های فوق العاده مهم دروپال هم سری بزنید. نمیشه خیلی قطعی گفت که کی باید از دروپال 8 استفاده کنید. اما اگر بخوام نسخه ای به شما بدم باید بگم که به سایت شما بستگی داره. اگر میخواید یک سایت کم اهمیت راه اندازی کنید، یا یک وبلاگ با دروپال داشته باشید دروپال 8 میتونه انتخاب خوبی باشه.

در صورتی که سایت های مهمی دارید که ماژولهای زیادی برای اونها نصب کردید چاره ای ندارید تا اینکه ماژول های نصب شده به دروپال 8 منتقل بشن یا حداقل ماژول های مشابهی برای اونها نوشته بشه. که من فکر میکنم این روند میتونه 6 ماه طول بکشه. من شخصا تا منتشر شدن نسخه 8.1 دروپال منتظر میمونم و بعد دروپال رو در سایت های نسبتا مهم استفاده خواهم کرد. اما از الان سایت های کوچک تر که بازدیدهای کمی دارن و ماژولهای زیادی روی اونها نصب نیستند رو به دروپال 8 منتقل میکنم.

در نهایت انتشار دروپال 8 یک اتفاق بسیار مهم در دنیای دروپال دوستهاست. به شکلی که خود سایت دروپال این نسخه از دروپال رو بزرگترین بروزرسانی در تاریخ دروپال میدونه. شما چه حسی در مورد دروپال دارید؟ فکر میکنید وضعیت آینده دروپال بعد از انتشار این نسخه چه خواهد بود؟ آیا تجربه ای با دروپال 8 دارید که بخواید با خوانندگان دروپال‌یون به اشتراک بگذارید؟

دسته بندی مطلب